ΤΑ ΟΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 Βόλος

Στα πλαίσια των προετοιμασιών του 14ου Συνεδρίου του ΕΕΚ (27 – 29 Μαρτίου) πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟ Θεσσαλίας το απόγευμα του Σαββάτου 21 Μαρτίου στο Χώρο Κινημάτων και Μεταναστώ,ν στο Βόλο, με κεντρικό ομιλητή το Σάββα Μιχαήλ και θέμα “ Οι εκλογές, το Eurogroup, τα όρια διαχείρισης της κρίσης και η επαναστατική απάντηση σε αυτή”.

Τα συγκεκριμένα κομβικά σημεία αποτέλεσαν το συνδετικό ιστό μιας γόνιμης συζήτησης μεταξύ φίλων και συναγωνιστών που παρευρέθηκαν.

Εν μέσω της παγκόσμιας, ιστορικής και δομικής κρίσης του καπιταλισμού, στην Ελλάδα το λαϊκό κύμα οργής έφερε το Σύριζα στην κυβέρνηση με σκοπό να μπει τέλος στη λιτότητα, στα μνημόνια της κοινωνικής εξαθλίωσης και το χρέος των διεθνών τοκογλύφων. Εντούτοις, η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα ελίσσεται διαρκώς μεταξύ των λαϊκών προσδοκιών και των δυνάμεων του καπιταλισμού – ιμπεριαλισμού, ρίχνοντας προκλητικά γέφυρες ταξικής συνεργασίας για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Κομβικό σημείο έκφρασης αυτής της στρατηγικής αποτελεί η συμφωνία με το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και οι πολλαπλές αναγνώσεις αυτής, ενώ το περιεχόμενό της στην πραγματικότητα αποτελεί θηλιά στο λαιμό όλης της εργατικής τάξης. Η πιο πρόσφατη, σχετικά με το ζήτημα αυτό, σύνοδος κορυφής κατέληξε σε χάος (Financial Times, 21/3). Από τη μια οι δανειστές κάνουν λόγο για αποδοχή της πέμπτης αξιολόγησης, ενώ η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη για μια «νέα αξιολόγηση» και έναν «έντιμο συμβιβασμό». Η αποδοχή της αποπληρωμής ενός μη βιώσιμου χρέους, νέων μέτρων λιτότητας, της ύφεσης, του αποπληθωρισμού, των ιδιωτικοποιήσεων, η αποκατάσταση των σχέσεων εργασίας παραμένει, όμως, στο επίκεντρο και το κρέας δε μπορεί να γίνει ψάρι. Όλα τα προαναφερθέντα σε συνδυασμό με τις απειλές περί Grexit εκφράζουν ταυτόχρονα το φόβο αλλά και την αδυναμία των “εταίρων” ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ να διαχειριστούν την κρίση, αφού η Ελλάδα αποτελεί έναν “παγκόσμιο συστημικό κίνδυνο” καθώς και μια εν δυνάμει γεωπολιτική μαύρη τρύπα μεταξύ Ουκρανίας και Μέσης Ανατολής.

Η έξοδος από την ΕΕ μπορεί να γίνει εφικτή μόνο με την ταυτόχρονη λήψη επαναστατικών μέτρων. Μόνο η ίδια η εργατική τάξη και ο εξαθλιωμένος λαός μπορεί να γίνει το μαχαίρι που θα κόψει τη θηλιά κάθε συμβιβασμού και θα δώσει ώθηση σε μια επαναστατική διέξοδο από τον καπιταλισμό και λύση στον κοινωνικό ταξικό πόλεμο που διεξάγεται εντός και εκτός Ελλάδας. Έχει σημάνει η ώρα της απαλλοτρίωσης των απαλλοτριωτών μας. Με τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κατάργηση των μνημονίων, την εθνικοποίηση τραπεζών, βιομηχανιών, μεγάλων επιχειρήσεων κάτω από εργατικό έλεγχο, την κατάργηση φυλακών τύπου Γ, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, την πάλη κατά του εθνικισμού, του φασισμού και του ιμπεριαλισμού μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για το σοσιαλισμό και την εργατική εξουσία στην Ελλάδα και σ’ όλο τον κόσμο.