Η εκπαραθύρωση της αξιοπρέπειας και της κοινής λογικής

Από το εύστοχο κείμενο του Richard SeymourThe Belligeratti” από το Blog του New Left Review Sidecar, 22 Μαρτίου 2022

Απόδοση Κατερίνα Μάτσα

Λένε πως το πρώτο θύμα ενός πολέμου είναι η αλήθεια, που θυσιάζεται στις ανάγκες της προπαγάνδας και των δύο πλευρών. Στις ίδιες ανάγκες θυσιάζεται και η κοινή λογική, όπως φαίνεται και από αυτό το πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Βρετανού αριστερού Richard Seymour από το blog Sidecar του γνωστού περιοδικού New Left Review, από το οποίο αντλούμε κάποια πολύ χαρακτηριστικά αποσπάσματα

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το τμήμα που αφορά τον Ζελένσκι, για τον οποίο ο πολεμοκάπηλος Μητσοτάκης οργανώνει προπαγανδιστική φιέστα πολέμου στην Βουλή στις 7 Απριλίου. με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜΕΡΑ 25, της ακροδεξιάς “φιλοπουτινικής” Ελληνικής Λύσης, με μόνη εξαίρεση το ΚΚΕ, που θα απουσιάσει.

του Richard Seymour

Παράλληλα με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από Αμερική και ΕΕ πάρθηκαν και κάποιες άλλες πρωτοβουλίες από υπερβάλλοντα ζήλο και με εντελώς ανόητο χαρακτήρα. Για παράδειγμα, από τα ράφια κάποιων σουπερμάρκετ στην Αγγλία αφαιρέθηκαν τα μπουκάλια με ρώσικη βότκα. Το Netflix ανέστειλε την προβολή του αριστουργήματος «Αννα Καρένινα» και άλλων δραμάτων στη ρώσικη γλώσσα. Το επιστημονικό περιοδικό «Περιοδικό Μοριακών Δομών» έχει απαγορέψει τη δημοσίευση εργασιών που προέρχονται από ρωσικά ακαδημαϊκά ιδρύματα. Η Κόκα Κόλα και τα Μακντόναλντ έχουν διακόψει τις σχέσεις με τη Ρωσία. Τα υποκαταστήματα, μάλιστα, των Μακντόναλντ που βρίσκονται στη Ρωσία το δικαιολογούν με την αναφορά «στις αξίες μας»!

Στη Wall Street Journal γράφεται ότι η Ρωσία του Πούτιν ξαναγυρίζει στο “ασιατικό της παρελθόν”, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν προσπαθεί να αναστήσει την ΕΣΣΔ!

Στην Αγγλία ο βουλευτής των Τόρις Τομ Τούγκενχατ πρότεινε «να απελαθούν όλοι οι Ρώσοι πολίτες που βρίσκονται σε αγγλικό έδαφος».

Οι δημοσιογράφοι, όπως ο Nτάνιελ Χανάν της “Telegraph”, μένουν έκπληκτοι, αντικρίζοντας τους Ουκρανούς. «Μοιάζουν τόσο πολύ με εμάς. Και αυτό είναι τόσο σοκαριστικό»! Και κάποιος άλλος, ο Τσάρλι Ντ’Αγκατά του CBS, κάνοντας ρεπορτάζ από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, εντυπωσιάστηκε από την πόλη. «Με όλο το σεβασμό, αυτό δεν είναι ένα μέρος σαν το Ιράκ ή το Αφγανιστάν… Είναι σχετικά πολιτισμένο, μια σχετικά ευρωπαϊκή χώρα»! Ένας άλλος δημοσιογράφος από το ITV News γίνεται ακόμα πιο σαφής «Δεν είναι υπανάπτυκτο, τριτοκοσμικό έθνος, είναι Ευρώπη»!

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι εκλέχτηκε με εκλογική πλατφόρμα ότι θα αντιτεθεί στη διαφθορά των ολιγαρχών, θα σταματήσει τον πόλεμο στο Ντονμπάς και θα κάνει ειρήνη με τη Ρωσία. Όμως ο βασικός του χρηματοδότης ήταν ο βάρβαρος ολιγάρχης Ιχόρ Κολομόισκι, ο οποίος ήταν δραστήριος υπέρμαχος του πολέμου με τη Ρωσία στο Ντονμπάς και χρηματοδότησε το ναζιστικό τάγμα Αζόφ, καθώς και άλλες ένοπλες πολιτοφυλακές, ένοχες για εγκλήματα πολέμου.

Ο Ζελένσκι σαν δημοφιλής κωμικός ηθοποιός δούλευε σε τηλεοπτικό σταθμό του Κολομόισκι που τον προώθησε και χρηματοδότησε την καμπάνιά του για Πρόεδρος της χώρας, υποσχόμενος πάταξη της διαφθοράς των ολιγαρχών και ειρήνη με την Ρωσία.

Μετά το 2019 ο Ζελένσκι ελάχιστα σεβάστηκε τις προεκλογικές του υποσχέσεις. Η περίφημη “ απο-ολιγαρχοποίησή” του περιορίστηκε μόνο σε διώξεις εκείνων των ολιγαρχών που είχαν σχέσεις με τη Ρωσία, κυρώσεις σε βάρος του πολιτικού της Αντιπολίτευσης Βίκτωρ Μεντβεντζούκ, που κατηγορήθηκε ότι είχε οικονομικούς δεσμούς με τους αυτονομιστές του Ντονμπάς και κλείσιμο 3 τηλεοπτικών σταθμών, που έκαναν ρωσική «παραπληροφόρηση». Επίσης, δεσμεύτηκαν οι καταθέσεις του προκατόχου του Ζελένσκι Πέτρο Ποροσένκο στη βάση μη-αποδεδειγμένων κατηγοριών ότι χρηματοδοτούσε τους αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ζελένσκι έβγαλε εκτός νόμου 11 αριστερά πολιτικά κόμματα κατηγορώντας τα ότι είναι προσκείμενα στη Ρωσία.

Στις αρχές του 2020 ο Ζελένσκι απέλυσε τη γενική εισαγγελέα Ρουσλάν Ριαμποσάπκα, η οποία έκανε έρευνα εναντίον της διαφθοράς και ανάμεσα στους στόχους ήταν και ο Κολομόισκι. Αντικαταστάθηκε από έναν πρώην σύμβουλο του Ζελένσκι. Επίσης ο Ζελένσκι διόρισε επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Ουκρανίας τον παλιό συμμαθητή και φίλο του Ιβάν Μπακανώφ, προχωρώντας σε μια σαρωτική μεταρρύθμισή τους, την οποία η Οργάνωση Human Rights Watch χαρακτήρισε ως αρπαγή εξουσίας.

Τελικά φαίνεται ότι όλη η φιλολογία για τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας αφορά περισσότερο ένα ηθικό επανεξοπλισμό της «Δύσης» μετά το Ιράκ και το Αφγανιστάν, στο πλαίσιο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, που βλέπει τον Πούτιν ως τη συνέχεια του Στάλιν και ονειρεύεται να αναστήσει ένα θνήσκοντα Ατλαντισμό και να αναζωογονήσει έναν ηθικολογούντα Ευρωπαϊσμό.