ΤΕΕ , ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

Στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ο εργοδοτικός συνδικαλισμός έχει παράδοση σε αντιδημοκρατικές και αντεργατικές μεθοδεύσεις. Πιστός στη μνημονιακή συγκυβέρνηση και στον Πρόεδρο του ΤΕΕ, Χρήστο Σπίρτζη, πολλές φορές ήρθε σε αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζόμενων.
Παραποιήσεις πρακτικών και ακύρωση αποφάσεων μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, πλαστογραφία εγγράφων του Συλλόγου, εξαναγκασμός σε παραίτηση Δ.Σ. στη μέση της θητείας του κλπ, εμπόδιζαν για χρόνια κάθε αγωνιστική προοπτική. Τα οξυμένα προβλήματα όμως στο ΤΕΕ με την χρεοκοπία να εμφανίζεται ακόμη και με την έλλειψη βασικών ειδών όπως το χαρτί υγείας και το σαπούνι στις τουαλέτες, έκανε το έργο των καλών εργοδοτικών συνδικαλιστών όλο και δυσκολότερο. Από διαχειριστές των προσλήψεων και των επιδομάτων που ήταν κάποτε, τώρα κατάντησαν να διαχειρίζονται τα λιγοστά χαρτιά υγείας και να κερδίζουν τον τίτλο του “αρχοντα του κ_ _ _χαρτου”.
Το τελευταίο διάστημα ο “Ταρτούφος” Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, από τη μια ορκίζονταν ενάντια στην αξιολόγηση και από την άλλη την προωθούσε στην πιο αντιδραστική εκδοχή της. Έστειλε στους εργαζόμενους έγγραφο με το οποίο ζητούσε αφού αυτοαξιολογηθούν να δηλώσουν και πόσες ώρες στο 8ωρο εργάζονται! Ούτε  ο μνημονιακός υπουργός Μητσοτάκης είχε φανταστεί πως με το πρόσχημα της “αυτοαξιολόγησης” θα μπορούσε να αμφισβητήσει ακόμη και την πλήρη απασχόληση των εργαζόμενων.

Στο έκτακτο Δ.Σ. (18/11) που ακολούθησε κάτω από το βάρος της κατακραυγής για το έγγραφο αποφασίστηκε ομόφωνα οι εργαζόμενοι να μην συμπληρώσουν το έγγραφο και να το παραδώσουν στο Σύλλογο Εργαζόμενων στο ΤΕΕ στο πλαίσιο της ειλημμένης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης που έγινε στις 20 Ιουνίου και αφορούσε την αξιολόγηση.
Αφού έκαναν τα πάντα για να μην εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση, τρείς μέρες αργότερα (21/11) “νέο φως” φώτισε το προεδρείο του Συλλόγου και κάλεσαν νέο Δ.Σ. με θέμα πάλι το έγγραφο αυτοαξιολόγησης. Σε αυτό το Δ.Σ. έφεραν νέα απόφαση που “διόρθωνε” την προηγούμενη και αγνοούσε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Νέα έκπληξη όμως περίμενε τους ακούραστους κυβερνητικούς συνδικαλιστές: ένα μέλος της παράταξής τους και μέλος του Δ.Σ. αρνήθηκε να τους ακολουθήσει στις συνδικαλιστικές κωλοτούμπες τους. Συντάχθηκε με τους υπόλοιπους τρεις της αριστεράς που διαφωνώντας με τη νέα πρόταση αποχώρησαν γιατί οι αποφάσεις των συνελεύσεων δεν μπορούν να μπαίνουν σε αμφισβήτηση. Το Δ.Σ. με μόνο τρία στα εφτά μέλη δεν είχε απαρτία. Ο εργοδοτικός συνδικαλιστής όμως στα δύσκολα φαίνεται. Με ένα εφεύρημα στα όρια του κωμικοτραγικού επισκέπτονται και οι τρεις τον δικό τους που διαφώνησε και αποχώρησε και αφού πάλι δεν πείθεται να ψηφίσει την πρότασή τους, αποφαίνονται: «κανένα πρόβλημα, τρεις εμείς ένας εσύ, η απόφαση περνάει με πλειοψηφία»! Έτσι αφού διόρθωσαν την τόσο άβολη αριθμητική έκαναν πλειοψηφία τους 3 (που δεν ήταν σε απαρτία) και μειοψηφία …τους 4 που διαφωνούσαν!
Οι καλοί κυβερνητικοί συνδικαλιστές, με τσακισμένα τα φτερά από τις ήττες στις συνελεύσεις, χωρίς αυτοπεποίθηση αλλά και χωρίς ντροπή, ξεπερνάνε τις δυσκολίες της πραγματικότητας… διορθώνοντας την αριθμητική.

Όλα αυτά τα κωμικοτραγικά θυμίζουν το τραγούδι του Ξυλούρη με στίχους  Παύλου Μάτεσι:

“Πουλημένοι πουλημένοι
Άλλη στράτα δε σας μένει
Πουλημένοι πουλημένοι
Άλλη ώρα δε σας μένει”

Αβραμίδης Κώστας
Αγωνιστική Ενότητα Εργαζόμενων στο ΤΕΕ