Στον τόπο καταγωγής του υπογράφοντος το σημείωμα τούτο, ένας χωρικός, κάποτε, μην μπορώντας να υπομείνει την παρουσία των ποντικιών στο σπίτι του, κάλεσε έναν παπά για να κάνει ευχέλαιο, μήπως και ο… Θεός διώξει τα τρωκτικά.

Πράγματι, ο παπάς πήγε στο σπίτι του χωρικού, έκανε το ευχέλαιο, αλλά φεύγοντας του είπε: «Καλό το ευχέλαιο, αλλά πάρε και καμία γάτα», εννοώντας πως επειδή δεν ξέρουμε πως θα πράξει ο Θεός, μία γάτα θα φέρει σίγουρα αποτελέσματα…

Έτσι και ο «νεοφιλελεύθερος» νέος Υπουργός Εργασίας, κος Κωστής Χατζηδάκης, τη Δευτέρα 25/1 προσέλαβε project manager για «τρέξει» την υπόθεση των εκκρεμών συντάξεων, αλλά μόλις τέσσερις μέρες μετά, την Πέμπτη 27/1 ανακοίνωσε δια τηλεοράσεως, πως θα δώσει μαζικά προσωρινές συντάξεις και μάλιστα μειωμένες σε σχέση με εκείνες που προκύπτανε με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο σε όποιον έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Έτσι ο… «θεοφώτιστος» project μάνατζερ, το μόνο που σκέφτηκε ήταν κάτι που ούτε ένας νεοδιόριστος υπάλληλος στο Υπουργείο Εργασίας δεν θα καταδεχόταν να σκεφτεί, δηλαδή να δώσει μειωμένες προσωρινές συντάξεις «με το τσουβάλι». Αυτή είναι η… «γάτα» που αγόρασε ο Χατζηδάκης για να διώξει τις… εκκρεμείς συντάξεις.

Συγκεκριμένα, ο Χατζηδάκης εισάγει μία νέα σύνταξη, πριν την προσωρινή, μία -ας πούμε- «προ-προσωρινή- ύψους 384 ευρώ, δηλαδή στο ύψος της εθνικής.

Τη σύνταξη αυτή θα την παίρνει «άμεσα» όποιος συνταξιούχος καταθέτει αίτηση συνταξιοδότησης. Έπειτα, θα παίρνει την προσωρινή σύνταξη, η οποία θα αντιστοιχεί στο 70%-80% των αποδοχών του κατά το τελευταίο 12μηνο πριν τη συνταξιοδότησή του και μαζί τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ «προ-προσωρινής» και προσωρινής για όσο καιρό έπαιρνε «προ-προσωρινή». Δεδομένου ότι οι προσωρινές ανέρχονται γύρω στα 780 ευρώ, η «προ-προσωρινή» αντιστοιχεί στο 50% περίπου της προσωρινής.

Έπειτα από την προσωρινή, οι συνταξιούχοι θα λάβουν την οριστική σύνταξη, μαζί και τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ προσωρινής και οριστικής για όσο καιρό έπαιρναν προσωρινή…

Με άλλα λόγια, οι συνταξιούχοι μπαίνουν σε ένα ακόμα κύκλο αναμονής της σύνταξής τους, με «τυράκι» τα 384 ευρώ (αντί για τα 780 της προσωρινής κ.λπ.). Πλέον δεν θα περιμένουν μόνο την οριστική, αλλά και την προσωρινή!

Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση δεν θα δώσει άμεσα σε όλους τους συνταξιούχοι την «προ-προσωρινή» σύνταξη.

Θα τη λάβουν μόνο 70.000 από τους συνολικά 140.000 συνταξιούχους… οι δεν έχουν λάβει καν προσωρινή σύνταξη. Την ίδια ώρα, κάθε μήνα προστίθενται περίπου 10.000 νέες αιτήσεις συντάξεων. Έτσι μέχρι τέλος του έτους θα προστεθούν άλλες 120.000 εκκρεμότητες. Παράλληλα, τα ταμεία έχουν δώσει προτεραιότητα στην έκδοση κύριων συντάξεων. Επομένως, θα αυξηθούν αλματωδώς οι εκκρεμότητες για επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Αυτό σημαίνει πως το σχέδιο Χατζηδάκη και του… project manager όχι μόνο δεν θα μειώσει τον όγκο των εκκρεμών οριστικών συντάξεων αλλά θα τον εκτοξεύσει ακόμα περισσότερο, εκτοξεύοντας το πλήθος των συνταξιούχων χωρίς σύνταξη και εκείνων με μία ημι-προσωρινή σύνταξη.

Και αυτό ενώ ο προκάτοχος του Χατζηδάκη στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ένα μήνα πριν έλεγε δημοσίως πως φέτος θα εκκαθαρισθούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που κλείνουν πάνω από 3 μήνες! Αντ’ αυτού ο Χατζηδάκης υπόσχεται να δώσει τις μισές από τις εκκρεμείς συντάξεις σε «προ-προσωρινή» εκδοχή.

Καταρχάς, πρόκειται για ομολογία αποτυχίας του Χατζηδάκη πριν καν κλείσει ένα μήνα στη θέση του Υπουργού Εργασίας. Λίγες μέρες πριν ανακοινώσει την πρόσληψη project manager και την «προ-προσωρινή» σύνταξη, έλεγε, παρόντος του Μητσοτάκη στο Υπουργείο Εργασίας, πως η υπόθεση των εκκρεμών συντάξεων είναι μία «νέα ΔΕΗ» για αυτόν, εννοώντας ότι όπως «ανέταξε» τα οικονομικά της ΔΕΗ ως Υπουργός Περιβάλλοντος (πριν αναλάβει τα ηνία του Υπουργείου Εργασίας), με τον ίδιο τρόπο θα λύσει και το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων…

Ας ξέρει, όμως, ο Χατζηδάκης πως άλλο κάθε φουκαράς οφειλέτης της ΔΕΗ που δεν έχει άλλη λύση από το να «κόψει το λαιμό του» για να πληρώσει τα χρέη του (για να μην του κόψουν το ρεύμα) και άλλο ο συνταξιούχος που περιμένει ακόμα και 2 χρόνια για τη σύνταξή του και, τώρα του λένε, πάρε 384 ευρώ συν τα αναδρομικά 2 χρόνων (x384 ευρώ). Μπορεί αυτός ο συνταξιούχος να «γλυκαθεί» από τα αναδρομικά, αλλά οριστική σύνταξη θα περιμένει πολύ ακόμα για να τη δει…

Η εκτίναξη των εκκρεμών συντάξεων, όμως, δεν έγινε κατά τον ένα μήνα Χατζηδάκη στο Υπουργείο Εργασίας, αλλά μετά την εκλογή της ΝΔ στην εξουσία τον Ιούλιο του 2019. Από αυτήν την άποψη, το σχέδιο Χατζηδάκη δεν είναι μόνο ομολογία αποτυχίας του ίδιου, αλλά της κυβέρνησής του.

Για την εκτίναξη των εκκρεμών αιτήσεων, δεν φταίει μόνο η υπολειτουργία των καταστημάτων των ταμείων λόγω της καραντίνας. Φταίει η υποστελέχωση των ταμείων, αλλά και η απόλυση πάνω από 1.000 συμβασιούχων αποφοίτων ΑΕΙ, οι οποίοι είχαν προσληφθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΣ στις υπηρεσίες έκδοσης συντάξεων. Φταίει, επίσης, ότι τα ταμεία έδωσαν προτεραιότητα στην καταβολή των τρεχουσών συντάξεων, λόγω των απωλειών που υπέστησαν στα έσοδά τους από την πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ εν μέσω πανδημίας.

Έτσι σε ένα από τα δύο βασικότερα μέτωπα του κοινωνικού προϋπολογισμού φέτος, αυτών των εκκρεμών συντάξεων (σ.σ. το άλλο είναι η αύξηση των δαπανών για επιδόματα) , η κυβέρνηση Μητσοτάκη παίρνει βαθμό «μηδέν» !

Τα κουτσουρεμένα αναδρομικά που έδωσε (1,4 δις ευρώ αντί για τα 4 δις ευρώ που δικαιούνταν οι συνταξιούχοι) ελάχιστα άλλαξαν το δεινό τοπίο για τους συνταξιούχους. Εξάλλου, η υπόθεση των αναδρομικών συνεχίζει να εκκρεμεί, καθώς εκκρεμούν νέες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αυτές αναμένονται γύρω στον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Κάπου εκεί, αναμένεται η καταβολή των πρώτων «προ-προσωρινών» συντάξεων, αλλά και των αυξήσεων στις νέες κύριες συντάξεις μαζί και των αναδρομικών τους. Νωρίτερα, θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους κληρονόμους των θανόντων συνταξιούχων…

Με άλλα λόγια, δεν φαίνεται ούτε φέτος να τελειώνει το δράμα των πάσης φύσεως «αναδρομικών» των συνταξιούχων. Δεν πρόκειται, όμως, απλώς για τα «απόνερα» των περικοπών των Μνημονίων (τα οποία «λούζονται» οι μεταμνημονιακές κυβερνήσεις) αλλά και μία απόδειξη ενός συσχετισμού ταξικών δυνάμεων που δεν είναι αρνητικός για το λαό (γι’ αυτό και η ΝΔ σέρνεται πίσω από τους συνταξιούχους, προσπαθώντας να τους δώσουν το ένα μετά το άλλο ψίχουλο). Είναι, όμως, πάνω από όλα, τα πρώτα κύματα μίας νέας κρίσης στο Ασφαλιστικό. Και αυτό γιατί οι αυξήσεις των δαπανών στις συντάξεις δεν επέρχονται μόνο λόγω των αλλεπάλληλων πακέτων αναδρομικών (είτε από δικαστικές αποφάσεις, είτε από κυβερνητικές όπως π.χ. για τις «προ-προσωρινές»), αλλά και από την αύξηση του πλήθους των συνταξιούχων, μαζί και των αποδοχών τους που ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας! (σ.σ. νόμος Βρούτση).

Την ίδια ώρα, τα έσοδα των ταμείων έχουν πληγεί από τις συνέπειες της κορονο-κρίσης και δεν αρκούν τα πακέτα κρατικής στήριξης για να διασωθούν, πολλώ δε μάλλον που η «επόμενη μέρα» αυτής της κρίσης, ειδικά όσο αυτή παίρνει συνεχείς παρατάσεις, θα φέρει σίγουρα απολύσεις, μεγαλύτερη ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και χαμηλότερους μισθούς. Άρα χαμηλότερα έσοδα από εισφορές. Έτσι μπροστά μας έχουμε μεγαλύτερα ελλείμματα στα ταμεία. Γι’ αυτά, μάλιστα, έχει συμβάλει η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μειώνοντας κατά 3 μονάδες τις εισφορές των ταμείων από 1/1/2021.

Από αυτήν την άποψη, η… «γάτα» που πήρε ο Χατζηδάκης για να  διώξει τις εκκρεμείς συντάξεις, είναι… ψόφια!

Είναι γι’ αυτό που κάποιοι άλλοι… θεοφώτιστοι «παπάδες» του νεοφιλελευθερισμού και συγκεκριμένα τα μέλη της «επιτροπής Πισσαρίδη», ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, μιλούν για αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και νέες παρεμβάσεις (σ.σ. μειώσεις) στις κύριες συντάξεις.

Για να συνοψίσουμε: Οι μειωμένες προσωρινές συντάξεις του Χατζηδάκη είναι προπομπός της μείωσης των οριστικών συντάξεων…

Δ.Κ.