ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Την Κυριακή 15 Μαΐου, ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού τίμησε τους τρεις ηρωικούς μαχητές του κάστρου του Υμηττού με μια μικρή διαδήλωση από το δημαρχείο μέχρι το σπίτι-κάστρο. Στην εκδήλωση συμμετείχε το ΕΕΚ και η δημοτική παράταξη ΜΑΡΙΔΑ και η ΛΑΕ. Παρούσα η πρώην υπουργός και αποχωρήσασα από τον ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη.
Στο χαιρετισμό της η Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας, νεολαία του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος, είπε:
Σήμερα τιμούμε τους 3 μαχητές του Κάστρου. Η  ηρωική θυσία των 3 Επονιτών,  του Δημήτρη Αυγέρη, του Κώστα Φωλτόπουλου και του Θάνου Κιοκμενίδη, στις 28 Απρίλη του 1944, που έπεσαν υπερασπίζοντας το σπίτι με τον οπλισμό του ΕΛΑΣ εδώ στον Υμηττό, είναι μια φωτεινή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας. Η επτάωρη μάχη με 200 χιτλερικούς και ταγματασφαλίτες στο μικρό αυτό σπίτι που ονομάστηκε κάστρο του Υμηττού, αποτελεί σύμβολο αντιφασιστικού αγώνα και αντίστασης.
Η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι ακόμα εδώ! Σε μια Ευρώπη που διανύει ήδη τον 8ο χρόνο καπιταλιστικής κρίσης και την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταρρέει κάτω από το βάρος αυτής, αναδύονται εθνικιστικές και ακροδεξιές τάσεις, όπως φάνηκε στις εκλογές στη Γερμανία, από την άνοδο του Εθνικού Μετώπου της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία και τη στάση της Αυστρίας και των χωρών του Βίζεγκραντ.
Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, οι φασίστες της Χρυσής Αυγής κυκλοφορούν ελεύθεροι, ο φασίστας-δολοφόνος Ρουπακιάς που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα έχει αποφυλακιστεί και ο δήμαρχος Αθηναίων τους παραχωρεί χώρο για φεστιβάλ στον ιστορικό χώρο που υπάρχει το μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη.
72 χρόνια μετά από την μάχη στο κάστρο του Υμηττού, πρέπει να φράξουμε το δρόμο στις ακροδεξιές και φασιστικές φωνές και να παλέψουμε ενάντια στον αγριανθρωπισμό τους και το φασιστικό δηλητήριο.
Οι 3 Επονίτες, δεν πάλευαν όμως μόνο για την εξόντωση του φασισμού αλλά για τη συνολική απελευθέρωση από όλα τα δεσμά. Σήμερα, έχουμε μια ανοιχτή ταξική αναμέτρηση μπροστά μας. Τα 8 χρόνια λιτότητας και μνημονίων δεν έφεραν καμία λύση, ο ελληνικός καπιταλισμός παραμένει στο χείλος της χρεοκοπίας. Το μόνο που κατάφεραν είναι να εξωθήσουν ακόμα περισσότερο στην εξαθλίωση τη νέα γενιά και την εργατική τάξη.
Η κυβέρνηση Τσίπρα, που αναδείχθηκε από το λαό ακριβώς με την ελπίδα να σταματήσουν τα μνημόνια, πριν μια εβδομάδα ψήφισε ένα νόμο-έκτρωμα για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και έναν μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών που θα σημάνει ένα μνημονιακό εφιάλτη δίχως τέλος, ένα διαρκές μνημόνιο, με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, απολύσεις στο Δημόσιο, διάλυση της Υγείας και της παιδείας.
Στο καθολικό κοινωνικό αδιέξοδο που βιώνουμε και με τους από πάνω να αδυνατούν να διαχειριστούν την οικονομική και πολιτική κρίση που έχει αναδειχθεί πια σε κρίση πολιτικής εξουσίας, πρέπει να προτάξουμε μια επαναστατική εναλλακτική διέξοδο ενάντια στο καπιταλιστικό αδιέξοδο. Τώρα όσο ποτέ:
Να οργανώσουμε τη δική μας αντίσταση ενάντια στην επίθεση-τρομοκρατία του διεθνούς κεφαλαίου, των θεσμών και της κυβέρνησης παλεύοντας για εργατική εξουσία για ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση.
Να καταργήσουμε μονομερώς το χρέος, καμία συναίνεση και συμβιβασμό με αυτούς που θέλουν να μας εξοντώσουν, να παλέψουμε για την ανατροπή τους μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, λαϊκές επιτροπές, τα δικά μας κάστρα αντίστασης σε κάθε γειτονιά.
Να παλέψουμε ενάντια στο φασισμό και στο ίδιο το σύστημα που τον γεννά!
Να τιμήσουμε τους ήρωες του κάστρου, δίνοντας τη δική μας μάχη, σπάζοντας τα δεσμά μας, παίρνοντας τη ζωή στα χέρια μας.
Κλείνοντας, ας θυμηθούμε, το σύνθημα που γράφτηκε στους τοίχους του σπιτιού την επομένη της θυσίας των τριών Επονιτών:
Διαβάτη που περνάς
Απ’ το σπίτι των τριών ηρώων του Υμηττού
Γονάτισε, σφίξε τη γροθιά σου κι ορκίσου εκδίκηση!

Γεωργία Γρ.