του Αρ.Μα.
Το ΔΝΤ απέρριψε αίτημα της Βενεζουέλας για ένα πακέτο επείγουσας στήριξης ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση του συστήματος υγείας της χώρας για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορoνoϊού.
Ο πρόεδρος της χώρας Mαδούρο απέστειλε επιστολή στον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό οργανισμό ζητώντας στήριξη καθώς η χώρα πασχίζει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα από τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ.
Σε επιστολή του προς τη διευθύντρια του ΔΝΤ Γκεοργκίεβα, ανέφερε: “Μόνο με πνεύμα αλληλεγγύης, αδελφότητας και κοινωνικής πειθαρχίας θα είμαστε σε θέση να υπερνικήσουμε την κατάσταση που έρχεται στο δρόμο μας, και θα γνωρίζουμε πώς να προστατεύσουμε τη ζωή και την ευημερία των λαών μας”.
Σημείωσε ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είχε θεωρήσει το ξέσπασμα του κορονοϊού “έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς σημασίας, η οποία απαιτεί την ένωση όλων των χωρών” και τη συνεργασία τους για την ελαχιστοποίηση των συνέπειές του.
Ο Μαδούρο ανέφερε ότι η οικονομική βοήθεια είναι απαραίτητη για να βοηθήσει τη Βενεζουέλα να προστατεύσει το λαό της και να ενισχύσει τα αυστηρά μέτρα ανίχνευσης και ελέγχου. Η κυβέρνηση ξεκίνησε “συλλογική καραντίνα” με τα σχολεία να κλείνουν καθώς οι περιπτώσεις ασθενών συνέχιζαν να αυξάνονται.
Η Βενεζουέλα έχει ήδη λάβει στήριξη από την Κούβα, η οποία έχει στείλει ομάδα γιατρών και προμηθειών.
Ωστόσο, το ΔΝΤ ανέφερε ότι το αίτημα του Μαδούρο δεν μπορούσε να εξεταστεί, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε “καμία σαφήνεια” μεταξύ των κρατών-μελών για το ποιος είναι ο αναγνωρισμένος ηγέτης της Βενεζουέλας.
Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Βρετανία και ο Καναδάς, αναγνωρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκουαδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός Πρόεδρος της Βενεζουέλας το προηγούμενο έτος.
Ο Γκουαϊδό είχε ξεκινήσει μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών πραξικοπήματος κατά του Μαδούρο, οι οποίες κατέληξαν όλες σε ντροπιαστική ταπείνωση, καθώς δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη του λαού και των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Ο καπιταλισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Η Βενεζουέλα ανακοινώνει 6μηνη αναστολή ενοικίου, εγγυάται μισθούς εργαζομένων, απαγορεύσεις απολύσεων
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου σειρά μέτρων για την προστασία του πληθυσμού από τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού. Ο Μαδούρο έδωσε οδηγίες ότι όλα τα εμπορικά και οικιστικά ενοίκια και οι πληρωμές τόκων δανείων θα ανασταλούν για έξι μήνες. Ένα προϋπάρχον διάταγμα για τη σταθερότητα του χώρου εργασίας παρατάθηκε επίσης μέχρι το τέλος του έτους, απαγορεύοντας τις απολύσεις λόγω της καραντίνας.
Οι εκκλήσεις για δάνεια από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρόκειται να επιταχυνθούν, και ένα ειδικό επενδυτικό σχέδιο για τη γεωργία θα επιδιώξει να εγγυηθεί το περιεχόμενο της επιδοτούμενης Τοπικής Παραγωγής Τροφίμων για επτά εκατομμύρια οικογένειες. Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν επίσης απαγορευθεί να διακόπτουν τη σύνδεση των πελατών τους για έξι μήνες.
Επίσης την ανάγκη τερματισμού των απίστευτων ελλείψεων καυσίμων στη χώρα προκειμένου να επανέλθει σε λειτουργία η οικονομία. Επίσης, οι κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών περιορίζουν την ικανότητα της κυβέρνησης του Μαδούρο να διοχετεύσει δημόσια κονδύλια στην οικονομία. Η απόκριση στον ιό μπορεί να βελτιωθεί εάν η χώρα είχε πρόσβαση σε δικά της πολά 7 δις δολαρίων ΗΠΑ, τα οποία έχουν δεσμευθεί αυτή τη στιγμή σε διεθνείς λογαριασμούς.
“Όταν μπλοκάρεται η διεθνής χρηματοδότηση, [οι χώρες που εφαρμόζουν κυρώσεις] δεν αρνούνται απλώς κεφάλαια στην κυβέρνηση. Η κοινωνία πληρώνει επίσης υψηλό τίμημα, και το ποσό που πρέπει να πληρώσουν όλοι οι Βενεζουελάνοι για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις της πανδημίας” είναι απλά τεράστιο.
Παράλληλα με τα οικονομικά μέτρα, ο Μαδούρο ανέφερε επίσης ότι στη χώρα 4.200 ακόμα προσωρινά κρεβάτια νοσοκομείων πρόκειται να ενσωματωθούν στο σύστημα δημόσιας υγείας, κυρίως μέσω συμφωνίας με μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων.
Η Βενεζουέλα επέβαλε εθνικό αποκλεισμό στα τέλη Μαρτίου, που περιόρισε την κίνηση και παρέλυσε τη λιανική δραστηριότητα εκτός από τα καταστήματα τροφίμων και φαρμακείων. Σχεδόν όλες οι πτήσεις και τα δίκτυα μαζικής μεταφοράς έχουν ανασταλεί και τα χερσαία σύνορα έχουν κλείσει. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές έξω από το σπίτι του καθενός και οι τοπικές αρχές απολύμαναν αρκετά αστικά κέντρα.
Περισσότεροι από 13.000 γιατροί πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή ιατρικές επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι και σύντομα πρόκειται να διενεργηθούν δυο εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το 85% του πληθυσμού έχει συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές οδηγίες.
Ευρωπαϊκή Ένωση και Πανδημία
Η επιδημία του κορονοϊού χρησιμεύει τώρα για να αποκαλύψει τι πραγματικά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα ασταθές αμάλγαμα εθνικού «εγωισμού». Τα εσωτερικά σύνορα επανέρχονται και ο κανόνας πια είναι ο καθένας για τον εαυτό του.
Αντιμέτωπα με την επιδημία, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιδείξει προφανή έλλειψη αλληλεγγύης. Όταν χτυπήθηκε η Ιταλία, δεν υπήρξε καμία βοήθεια από τους Ευρωπαίους γείτονές της, σε σημείο που η κινεζική κυβέρνηση ήταν οι μόνη που απέστειλε ιατρικές προμήθειες. Κατά την περίοδο της υγειονομικής και οικονομικής καταστροφής, ήταν (είναι) απαραίτητο και θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, όχι μόνο σε ευρωπαϊκή αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Κάτι φυσικά που δεν αναμένουμε. Εν τω μεταξύ, κάθε κράτος έχει καταρτίσει σχέδια βοήθειας για τις τράπεζές του και τους καπιταλιστές του, ανεξάρτητα από τους γείτονες του.
Η υγειονομική καταστροφή αποκαλύπτει την πραγματικότητα αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρα από τους ωραίους τύπους το σύνθημα δεν είναι καν «όλοι μαζί στο σπίτι», είναι “ο καθένας για τον εαυτό του”.
Αφρική
Η αφρικανική ήπειρος εξακολουθεί σήμερα να είναι η ήπειρος που πλήττεται λιγότερο από την επιδημία του κορονοϊού, αλλά σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), οι συνέπειες θα είναι πιθανότατα οι σοβαρότερες. Προβλέπει μάλιστα ποσοστό θνησιμότητας περίπου 10%.
Εν προκειμένω, η σχεδόν πλήρης απουσία υγείας σημαίνει: πολύ λίγα κέντρα ανίχνευσης (περίπου 40 για ολόκληρη την ήπειρο), ολόκληρες χώρες χωρίς υπηρεσία ανάνηψης, υποεξοπλισμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Η Αφρική θα πληρώσει για άλλη μια φορά τις συνέπειες δεκαετιών λεηλασίας από τις μεγάλες δυνάμεις. Αυτό είναι το τραγικό αποτέλεσμα της αποικιοκρατίας αυτής της ηπείρου.