Πολύ κάτω όχι μόνο από τις επίσημες εξαγγελίες, αλλά και τις άτυπες εκτιμήσεις έπεσε το συνολικό πλήθος των αιτήσεων για προκαταβολές συντάξεων.

Συγκεκριμένα, μόλις 44.500 ήταν οι αιτήσεις, εκ των οποίων μόνο 36.000 περίπου θα οδηγηθούν σε πληρωμή. Αντίθετα, ο Υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε κάνει λόγο για 105.000 δικαιούχους, ενώ οι ανεπίσημες εκτιμήσεις στο Υπουργείο Εργασίας τους είχαν ρίξει στους 75.000 ή στη χειρότερη 60.000.

Αντ’ αυτού, όπως αναφέρθηκε, οι έγκυρες αιτήσεις ανήλθαν στις 36.000 και όσοι τις υπέβαλαν θα εισπράξουν τη σχετική παροχή, μαζί και τα αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης πριν το Πάσχα.

Ωστόσο, το σημαντικό είναι πως μόνο 1 στους 3 από όσους δυνητικά δικαιούνταν αυτήν την παροχή θα τη λάβουν.

Και αυτό γιατί δεν δικαιούνται προκαταβολή όσοι επαγγελματίες και αγρότες χρωστάνε πάνω από το προβλεπόμενο, κατά ταμείο, όριο (20.000 για τον τέως ΟΑΕΕ, 15.000 για το τέως ΕΤΑΑ και 4.000-6.000 για τον τέως ΟΓΑ). Επίσης, δεν δικαιούνται προκαταβολή όσοι ήταν ή είναι κάτοικοι εξωτερικού και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και όσοι εισπράττουν ήδη μία σύνταξη γήρατος ή περιμένουν σύνταξη γήρατος.

Το γεγονός ότι προκαταβολή σύνταξης θα πάρει μόλις το 1/3 των δυνάμει δικαιούχων αποτελεί το πρώτο φιάσκο της έως τώρα θητείας του Χατζηδάκη, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία του Υπ. Εργασίας πριν τρεις μήνες, στις αρχές του Ιανουαρίου και βασικός, διακηρυγμένος στόχος του ήταν (και είναι) η μείωση των εκκρεμών συντάξεων.

Επειδή, όμως, δεν μπορούσε -όπως υποστήριζε- να τις μειώσει, επιταχύνοντας αποφασιστικά το ρυθμό εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων, προχώρησε στη θέσπιση της ”προκαταβολής” έναντι σύνταξης στα 360 ευρώ – 384 ευρώ.

Ένα επιχείρημα του τύπου πως είναι στην “ατομική ευθύνη” του κάθε συνταξιούχου, αν θα αιτηθεί ή όχι προκαταβολή σύνταξης είναι της …πλάκας. Πολλοί συνταξιούχοι φοβήθηκαν πως εφόσον αιτηθούν προκαταβολή σύνταξης, θα περίμεναν ακόμα περισσότερο για την προσωρινή και ακόμα περισσότερο για την οριστική. Επίσης, ακόμα περισσότεροι ”κόπηκαν” από την προκαταβολή σύνταξης λόγω μεγάλων οφειλών.

Έτσι το μέτρο της προκαταβολής σύνταξης, το οποίο τόσο πολύ διαφημίστηκε από το νέο υπουργό πήγε “άπατο”. Την ίδια ώρα, οι εκκρεμείς αιτήσεις για οριστικές κύριες συντάξεις παραμένουν στα ύψη, φτάνοντας τις 139.000, ενώ πάνω από 120.000 είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις.

Δ.Κ