ΤΟ "ΚΛΕΙΔΙ" ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ "ΣΥΜΦΩΝΟΥ" ΣΥΡΙΖΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

ΤΟ "ΚΛΕΙΔΙ" ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ "ΣΥΜΦΩΝΟΥ" ΣΥΡΙΖΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Στο κείμενο συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση Συριζα – ΑνΕλ με το Eurogroup στις αρχές της εβδομάδας, υπάρχουν δεκάδες σημεία στα οποία αποτυπώνεται η υποχώρηση της κυβέρνησης έναντι των προεκλογικών ή ακόμα και μετεκλογικών δεσμεύσεων για το “τέλος του μνημονίου και της τρόικα”.

Σε ένα όμως εξ αυτών συμπυκνώνεται η αλλαγή πορείας στην οικονομική πολιτική και η δρομολόγηση της τετράμηνης διαδρομής αναδίπλωσης μπροστά στην τρόικα που τώρα θα αποκαλούμε με το όνομα “θεσμοί”.

Το σημείο αυτό αναφέρει : «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012».

Στην παράγραφο αυτή αποτυπώνεται η πεμπτουσία της συμφωνίας που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2012 και αποτέλεσε την πλατφόρμα της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, η οποία συνδέει την απάντηση στην κρίση του χρέους με την επίτευξη ετήσιων “πρωτογενών πλεονασμάτων” με τα οποία θα πρέπει να πληρώνει το ελληνικό δημόσιο τα επόμενα χρόνια τις δόσεις των χρεολυσίων και των τόκων των δανείων.

Όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει η Νέα Προοπτική η συμφωνία της 27ης Νοεμβρίου αποτελεί την “καρδιά” της σύμβασης μεταξύ Ελλάδας – Ευρωζώνης αλλά και ΔΝΤ για το πώς θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με την ληστρική εξασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3% – 4,5% του ΑΕΠ.

Τι σημαίνει “πρωτογενές πλεόνασμα”; Σημαίνει ότι η εκάστοτε κυβέρνηση θα πρέπει να παίρνει όσα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης φόρων χρειάζεται προκειμένου να της “περισσεύουν” στο τέλος από 6 έως και 9 δισ. ευρώ (ανάλογα με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος) για να πληρώνει το χρέος !

Η μοναδική αλλαγή σε σχέση με την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 που προβλέπει το κείμενο της προχθεσινής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωζώνης είναι ότι «Οι θεσμοί, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015».

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αν οι “θεσμοί” (!), δηλαδή η τρόικα, αναγνωρίσουν τη δυσκολία λόγω της εξαετούς ύφεσης… ενδέχεται να συζητήσουν για πλεόνασμα φέτος μικρότερο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το “παλιό” μνημόνιο. Αλλά θα πρόκειται για “πρωτογενές πλεονασμα” το οποίο ανάλογα με το εύρος του (αυτό δηλαδή που θα πρέπει να πάει για την αποπληρωμή χρέους) θα προϋποθέτει “μέτρα” περιορισμού δαπανών και αύξησης φορο-εσόδων από την παρούσα κυβέρνηση.

Και τι λέει ο υπερασπιστής του συμφώνου κ. Βαρουφάκης γι’ αυτό; Σε προχθεσινή συνέντευξή του στο Bloomberg εξηγεί ευθαρσώς ότι:
 “Tο να έχουμε ένα λογικό μίγμα πολιτικών αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, τις επενδύσεις καθώς και μια αναδιάρθρωση χρέους, αυτές οι τρεις εξισώσεις πρέπει να επιλυθούν ώστε να μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην ανεξαρτησία, να επιστρέψουμε στις αγορές και να μας επιτρέψει να μεγιστοποιήσουμε την καθαρή παρούσα αξία των αποπληρωμών μας στους πιστωτές μας…”.

Με άλλα λόγια έχει “ξεχαστεί” η υπόθεση διαγραφής του χρέους που θα απελευθέρωνε από την υποχρεώση επίτευξης “πρωτογενών πλεονασμάτων” και υποστηρίζει πλέον ένα “λογικό μίγμα πολιτικής” για ένα “λογικό” πρωτογενές πλεόνασμα που θα είναι αποτέλεσμα ενός “λογικού” πακέτου μέτρων.

Και για να ποσοτικοποιούμε αυτά που λέγονται, ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ, όπως αυτό που έχει ο ίδιος ο Βαρουφάκης προτείνει, λίγο πολύ χρειάζεται ένα πακέτο μέτρων ισοδύναμο με αυτά που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με τα οποία επιτεύχθηκε το 2014 “πρωτογενές πλεόνασμα” της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ…

Αυτό είναι που… κρύβεται πίσω από την “καρδιά” της συμφωνίας μεταρρυθμίσεων που υπεγράφη από την κυβέρνηση την περασμένη Τρίτη στο Eurogroup και ψηφίζεται από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια μαζί και το δικό μας αυτές τις ημέρες. 

Γιάν. Aγγ.