Ντοκιμαντέρ με πρωταγωνιστή τον σύντροφο Βαγγέλη Σακκάτο

Στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που διεξάγεται από την Πέμπτη 2 έως την Κυριακή 12 Μαρτίου, κάνει πρεμιέρα ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή, τους αγώνες και τα οράματα του τροτσκιστή αγωνιστή σύντροφου Βαγγέλη Σακκάτου. Ο σύντροφος Β. Σακκάτος ξεκίνησε στα 13 του χρόνια ως Αετόπουλο, μετέχοντας στην αντίσταση κατά των φασιστών και ναζιστών στην Κεφαλονιά τον καιρό της κατοχής και συνεχίζει μέχρι σήμερα τον αγώνα.

Η προβολή θα γίνει την Παρασκευή 10 Μαρτίου, στις 21:30, στην αίθουσα Τζων Κασσαβέτης.  Ο τίτλος της ταινίας είναι «Το τελευταίο Αετόπουλο» (ξενόγλωσσος τίτλος, The last partisan), σε  σκηνοθεσία του Στέλιου Κούλογλου και της Φωτεινής Λαμπρίδη και έχει πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Σακκάτο.

H ταινία θα προβληθεί στο Τριανόν για το κοινό της Αθήνας, τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, ώρα 20:00. Και στις δύο προβολές το “παρών” θα δώσει ο Βαγγέλης Σακκάτος.

Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ για περιορισμένες μέρες και θεάσεις https://www.filmfestival.gr/el/documentary-festival

Οι δημιουργοί, στο δελτίο τύπου, σημειώνουν:

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΕΤΟΠΟΥΛΟ – THE LAST PARTISAN

Δημοσιογράφος, βραβευμένος συγγραφέας-λογοτέχνης, εκδότης αλλά και μηχανουργός εργάτης ως πολιτικός πρόσφυγας στη Γερμανία όταν έφυγε μετά τη δίωξή του από την Ιερά Σύνοδο, ο 93χρονος Βαγγέλης Σακκάτος αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη. Στην Κολωνία, συναντά τους παλιούς του συντρόφους, στις Βρυξέλλες διαδίδει το μήνυμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Νιώθει νέος, όπως όταν συμμετείχε στην αντίσταση ως αετόπουλο του ΕΑΜ, στα 13 του χρόνια στην Κεφαλονιά.

Παραμένει αεικίνητος και πιστός στις ιδέες του, έτοιμος για νέες μάχες απέναντι στην ακροδεξιά και σε όσους επιθυμούν να «πειράξουν» την ιστορική μνήμη. Συνεχίζει να είναι πολυγραφότατος  και να παρεμβαίνει με άρθρα και βιβλία. Ανάμεσα στα 40 βιβλία του, ξεχωρίζει αυτό με το οποίο αποκάλυψε τις ιστορικές διαστρεβλώσεις στο βιβλίο  «Το μαντολίνο του λογαχού Κορέλι»,  που μεταφράστηκε στα ιταλικά, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη γειτονική χώρα. Eπιμένει ωστόσο να συστήνεται ως «συνδικαλιστής του εργατικού κινήματος».

Διατηρεί το χιούμορ του, καθώς διηγείται τη δίωξή του από την Ιερά Σύνοδο, την φυλάκισή του και την ανυπακοή του στις οδηγίες της ασφάλειας, που τον προειδοποίησε να μην ασχοληθεί με τον εργατικό συνδικαλισμό στη Γερμανία. Στο πλάι του, η σύντροφος της ζωής του και συναγωνίστριά του Άννα, μας φιλοξενεί στο πατρικό της στην Καισαριανή, στο οποίο φυγαδεύτηκαν δεκάδες αγωνιστές στα Πέτρινα χρόνια.

Θέλει να ζήσει, όχι γιατί φοβάται τον θάνατο, αλλά για να ολοκληρώσει το έργο του και εμφυσήσει κι άλλο την πίστη στον άνθρωπο, που μπορεί να αλλάξει την πορεία της ανθρωπότητας. Η ζωή είναι ωραία όταν είναι γεμάτη ιδανικά και ο χρόνος πιο πολύτιμος, όταν τον αξιοποιείς για το καλύτερο μέλλον των επόμενων γενεών.

Η ταινία γυρίστηκε σε Αθήνα, Κεφαλονιά, Βέλγιο και Γερμανία.

Σενάριο: Στέλιος Κούλογλου

Σκηνοθεσία: Φωτεινή Λαμπρίδη – Στέλιος Κούλογλου

Κάμερα: Κωνσταντίνα Βούλγαρη – Ανδρέας Λουκάκος

Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου

Συνεργάτης μοντάζ: Δημήτρης Διακουμόπουλος

Color correction: Δημήτρης Καρτέρης

Μιξάζ: Κωνσταντίνος Λινοξυλάκης

To trailer της ταινίας μπορείτε να δείτε εδώ https://www.youtube.com/watch?v=YUt5sojZBxU

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία στο site https://aetopoulo.tvxs.gr/