του Νίκου Τζιρή

Μόνο αυτό δεν είπε ο Χρήστος Λούλης στο σποτάκι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Για όσους και όσες δεν πρόλαβαν να δουν αυτό το διαμαντάκι πρέπει να ψάξετε ίσως λίγο παραπάνω γιατί τρέξανε να το αποσύρουν. Και είναι να απορεί κανείς γιατί… 201 likes και 4190 dislikes συγκέντρωσε στο λίγο χρόνο που παρέμεινε το YouTube.

Ειδικά θλίψη προκαλεί το γεγονός πως ο ηθοποιός είναι συνδεδεμένος με μια αντισεξιστική στιγμή του κοινωνικού γίγνεσθαι όντας ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών του πρώτου γκέι φιλιού στην ελληνική τιβί (“Κλείσε τα μάτια”, 2003).

Σε μια σύντομη περίληψη, λοιπόν, το έτερον ήμισυ του πρωταγωνιστή εμφανίζεται να επιθυμεί ντόλτσε βίτα εν μέσω πανδημίας και βόλτα στην πλατεία, αλλά ο Έλληνας άντρας με το μαρμάρινο στήθος την αποτρέπει γιατί αξιολογεί σαν πρώτη την υγεία. Όλα αυτά βέβαια με ένα χλευαστικό τόνο αντιμετώπισης της φανταστικής συντρόφου ως την ιδανική απεικόνιση του στερεότυπου της χαζογκόμενας.

Και σκέφτεται κανείς σε μια πρώτη ανάγνωση αυτού του αριστουργήματος νεοδημοκρατικής αισθητικής: για να πείσουν ότι καλώς ξυλοφορτώνουν αδιακρίτως κόσμο στις πλατείες πρέπει να απευθυνθούν στα πιο χαμηλά αντανακλαστικά και να δημιουργήσουν μια ταύτιση στο “Έλα ρε μαλάκα εμείς είμαστε έξυπνοι. Δεν είμαστε γκόμενες”. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να φανταστούμε ότι το συγκεκριμένο είδος εξυπνάδας νομιμοποιείται να ρίξει καμιά φάπα για το καλό μας.

Η έκπληξη δημιουργείται βέβαια όταν αποσύρουν αυτό το σποτ μέσα σε λίγες ώρες που καταλαβαίνουν την γκάφα τους. Οι τύποι οι οποίοι χαλάνε εκατομμύρια σε κονδύλια για την επικοινωνία απλώς δεν το σκέφτηκαν ότι είναι προσβλητικό.

Καλώς αποσύρθηκε βέβαια, γιατί με τόση βία ενάντια στις γυναίκες τις μέρες της καραντίνας η ρετσινιά ότι οι ελαφρόμυαλες γυναίκες φταίνε για την εξάπλωση της πανδημίας και τους συνωστισμούς ετούτου του ντουνιά δεν φαντάζομαι να λειτουργούσε καλά.

Δεν έχω πολλά περισσότερα σχόλια. Απλώς είναι τρομακτικό που μέσα σε αυτές τις συνθήκες κυβερνάνε ηλίθιοι. Καλά που είναι δεξιοί. Έπρεπε να είναι και ηλίθιοι;

Το μόνο καλό από μια άποψη είναι ότι αποτελεί ένα κρυστάλλινο επιχείρημα στο αν υπάρχει σεξισμός στον κυρίαρχο ρόλο στην Ελλάδα.

Το άλλο καλό είναι πως αν το συνεχίσουν έτσι με την καταστολή θα γεμίσει στα αλήθεια η Αθήνα “άβατα” χωρίς να το καταλάβουν.