ΤΡΙΜΗΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ

Με τέσσερις απειλές είναι αντιμέτωποι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) της χώρας το 2014, την ίδια στιγμή δηλαδή που η κυβέρνηση διατείνεται ότι η οικονομία θα «ανακάμπτει». Η πιο άμεση απειλή προέρχεται από την προχωρημένη χρεοκοπία του ασφαλιστικού φορέα των ΜμΕ, του ΟΑΕΕ. Έπειτα, σειρά έχει η έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες, το ΕΣΠΑ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ακολουθεί ο πόλεμος που έχει ενταθεί μεταξύ των ιδιοκτητών των ΜμΕ και των εργαζομένων με αφορμή τη νέα κλαδική σύμβαση και το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο. Το επόμενο τρίμηνο, δηλαδή το διάστημα Νοεμβρίου 2013 – Ιανουαρίου 2014 αναμένεται κυριολεκτικά εκρηκτικό για τις ΜμΕ :
Στις 31 Ιανουαρίου του 2014 εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί στους ασφαλισμένους επιχειρηματίες του ΟΑΕΕ να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το ταμείο τους, πριν ξεκινήσουν διαδικασίες αναγκαστικών πληρωμών.
Την 1η Ιανουαρίου του 2014, αρχίζει η νέα προγραμματική περίοδος για το ΕΣΠΑ (2014-20) από το οποίο οι μικρομεσαίοι προσδοκούν, μάλλον μάταια, να πάρουν κάτι περισσότερο από το… τίποτα που έλαβαν την περίοδο 2010-13.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, θα πρέπει να έχει υπογραφεί η νέα κλαδική σύμβαση για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, η οποία θα προβλέπει μείωση 7 – 8%.
Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις Κυριακές κατά τις οποίες θα μένουν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα, ξεκινώντας από την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, εκτιμάται ότι δεν θα αυξήσει το τζίρο τους.
Από την 1η Ιουλίου του 2013, ο ΟΑΕΕ έχει ενταχθεί στο ενιαίο «Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών» (ΚΕΑΟ) από το οποίο έχει δοθεί εξάμηνη προθεσμία στους ασφαλισμένους τους να πληρώσουν τα χρέη τους, τα οποία αντιστοιχούν συνολικά σε 7,4 δις ευρώ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών της ΓΣΕΒΕΕ, το 61% των οφειλών είναι έως 10.000 ευρώ και έχει δημιουργηθεί κατά την τελευταία τριετία. Τα χρέη αυτά έχουν οδηγήσει περίπου ένα εκατομμύριο άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ να βρίσκονται εκτός… ΕΣΥ, καθώς έχουν χάσει το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη. Απ’ αυτούς οι περίπου 400.000 (σε σύνολο 775.000 μικρομεσαίων επιχειρηματίων) εκτιμάται ότι είναι άμεσα ασφαλισμένοι, γεγονός που προεικονίζει περικοπές στις συντάξεις.
Υπάρχει περίπτωση να βρουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλού ρευστότητα; Η τελευταία εξαμηνιαία έκθεση του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ (Ιούλιος 2013) αναφέρει πως το 81,7% των μικρομεσαίων προβλέπει παραπέρα επιδείνωση της ρευστότητάς τους μέχρι τέλους του 2013. Η έλλειψη ρευστότητας ήταν το πρώτο στην κατάταξη των προβλημάτων των μικρομεσαίων όχι μόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης αλλά και πριν απ’ αυτό, όπως φαίνεται από τις τακτικές μελέτες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις ΜμΕ. Το κοινό πόρισμα που έχουν υπογράψει από τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο Ανάπτυξης, η Τask Force, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η ΓΣΕΒΕΕ κλπ. για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ φαίνεται να έχει περισσότερο «συμβολική» σημασία. Ελάχιστες είναι, επίσης, οι ελπίδες σε σχέση με ξένες πρωτοβουλίες, όπως πχ το Institution for Growth με τη στήριξη της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW και η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΜμΕ στη βάση των συνεταιριστικών τραπεζών, με ενδεχόμενη στήριξη των γερμανικών τοπικών ταμιευτηρίων (Sparkassen) αλλά και των περιφερειών (πχ Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας) που προετοιμάζονται για το 2014.
Αφού, λοιπόν, οι ΜμΕ δεν βρίσκουν πελατεία, ούτε ρευστότητα από τις τράπεζες, θα την πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι. Με το «πρωτόκολλο» που υπέγραψαν ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τους επόμενους δύο μήνες δεν θα γίνει καμία μείωση μισθών στο χώρο του εμπορίου, παρά το γεγονός ότι η μετενέργεια της προηγούμενης κλαδικής σύμβασης έχει λήξει από την 31η Οκτωβρίου. Ωστόσο, όποια νέα κλαδική σύμβαση υπογραφεί μέχρι την 31η Δεκέμβρη θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Νοεμβρίου. Η ΕΣΕΕ ζητά μείωση 13% του βασικού μισθού (751 ευρώ), η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται κατά οποιασδήποτε μείωσης, ενώ πιο πιθανό είναι να υπάρξει μία μείωση 7 έως 8%.
Με την προσθήκη άλλης μιας εργάσιμης μέρας σε πέντε επιπλέον εβδομάδες από εκείνες που ίσχυε ως τώρα (Πάσχα, Χριστούγεννα) απλά υπάρχει μεγαλύτερη χρονική διασπορά της καταναλωτικής ζήτησης, μαζί και του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά σε καμία περίπτωση συνολική αύξησή τους. Παράλληλα, μ’ αυτό τον τρόπο δημιουργείται πρόβλημα στον κλάδο της εστίασης, ο οποίος θα δει το τζίρο του να μειώνεται τις συγκεκριμένες Κυριακές καθώς αποκλείονται από αυτόν οι εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι, αλλά και εκείνοι οι καταναλωτές που θα προτιμήσουν να ψωνίσουν εκείνες τις μέρες από το γευματίσουν, να πιουν καφέ κλπ. όπως συνηθίζεται… Αν υπάρξουν κάποιοι πραγματικά κερδισμένοι θα είναι οι μόνο μεγαλοκαταστηματάρχες.
Δ.Κ.