της Κατερίνας Μάτσα

Ένα φοβερό κύμα καύσωνα πλήττει το βορρά της αμερικανικής ηπείρου. Τουλάχιστον 486 άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 5 μέρες στον Καναδά, την περιοχή της Βρετανικής Κολομβίας (Mediapart 1-7-21).

Η Παγκόσμια Μετεωρολογική Οργάνωση δημοσίευσε στις 30 Ιούνη ένα χάρτη θερμοκρασιών, όπου ένα μεγάλο μέρος των κατοικημένων περιοχών του πλανήτη ήταν στο κόκκινο. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ ψηλές. Στο Λίττον, ένα χωριό 250 κατοίκων στον δυτικό Καναδά η θερμοκρασία έφτασε τους 49,6 βαθμούς κελσίου. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Η άσφαλτος στους δρόμους έλιωνε!

Σε όλη την περιοχή, από Καλιφόρνια μέχρι Νεβάδα και Μοντάνα, 14 εκατομμύρια αμερικανοί βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω καύσωνα. Στην Καλιφόρνια, στην Κοιλάδα του Θανάτου, η θερμοκρασία έφτασε τους 53,2 βαθμούς.

Σε όλο τον κόσμο, από την Αυστραλία μέχρι τη Σιβηρία, καύσωνες απειλούν την ανθρωπότητα.

Στην Ευρώπη, ο μήνας Ιούνιος του 2021 είναι ο πιο ζεστός των τελευταίων δεκαετιών.

Στην Β. Αφρική, την αραβική χερσόνησο, το Ιράν, την Ανατολική Ευρώπη, στα βορειο-ανατολικά της ινδικής υποηπείρου, οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 45 βαθμούς, ενώ στη Σαχάρα ξεπερνούν τους 50 οC. Ανακοινώθηκε επίσης καύσωνας στη δυτική Ρωσία και γύρω από την Κασπία Θάλασσα, όπου ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 45 βαθμούς. Σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι πεθαίνουν από την υπερβολική ζέστη.

Ο κίνδυνος προέρχεται βασικά από το γεγονός ότι αυτές οι ψηλές θερμοκρασίες διαρκούν αρκετές μέρες και οι άνθρωποι αφυδατώνονται. Γιατί δεν είναι συνηθισμένοι σε τόσο ψηλές θερμοκρασίες και τα περισσότερα σπίτια δεν διαθέτουν συσκευές κλιματισμού. Ο κίνδυνος είναι εξίσου μεγάλος για τα ζώα και για τα φυτά.

Στους κινδύνους πρέπει να προσθέσουμε και τις πυρκαγιές, που απειλούν τις κατοικημένες περιοχές, όπως αυτή που ξέσπασε στο Λίττον, στα βόρεια του Καναδά και μέσα σε 15 λεπτά έκαψε όλο το χωριό. Οι κάτοικοι δεν πρόλαβαν να σώσουν τίποτε, ούτε τα ρούχα τους.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Μετεωρολογική Οργάνωση «χωρίς την κλιματική αλλαγή, την οποία έχει προκαλέσει ο άνθρωπος, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να φτάσουμε σε αυτό το ρεκόρ θερμοκρασιών στα δυτικά των ΗΠΑ, αφού ένας τέτοιος κίνδυνος φυσιολογικά παρουσιάζεται κάθε 10.000 χρόνια… Η παρέμβαση του ανθρώπου, με τον τρόπο που έχει γίνει, έχει αυξήσει κατά πολλές χιλιάδες την πιθανότητα νέων ρεκόρ θερμοκρασιών στον πλανήτη, με άμεση συνέπεια χιλιάδες θύματα».

Η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα και ανθρωπότητα δεν είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει αυτή την υπερθέρμανση και τις συνέπειές της.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται διαρκώς, 80 στο Όρεγκον, 20 στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες στον Καναδά και έπεται συνέχεια…

Είναι φανερό ότι ο καπιταλισμός είναι πλέον ασύμβατος με την ίδια τη ζωή. Η ανατροπή του από τις μάζες έχει γίνει ζήτημα άμεσης επιβίωσης του ανθρώπινου είδους.