Βόλος: Εκδήλωση του ΕΕΚ για τον Δεκέμβρη (και για τους Δεκέμβρηδες της ζωής μας)

Δύο μέρες πριν από τα τρία χρόνια από την κρατική δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβρη του 2008, και 67 χρόνια ακριβώς από τα Δεκεμβριανά του 1944 (3-4/12/1944), πραγματοποιήθηκε εκδήλωση του ΕΕΚ στο Βόλο. Ο τίτλος της συζήτησης ήταν «Βάρκιζα, τέλος!», ένα σύνθημα που γράφτηκε στους τοίχους της εξέγερσης του Δεκέμβρη 2008. Κεντρικός ομιλητής ο σ. Θ. Κουτσουμπός, ο οποίος ανέλυσε σε παράλληλους και αληλλοδιαπλεκόμενους χρόνους, το σημερινό διακύβευμα, την εποχή της καπιταλιστικής παρακμής και χρεοκοπίας που τα ιστορικά καθήκοντα επανέρχονται με εξαιρετική επειγότητα για ολόκληρη την εργατική τάξη και τη χωρίς μέλλον νεολαία.

Στην εισήγησή του ανέλυσε την έννοια του ιστορικού χρόνου και τις συμπτύξεις της ιστορίας εξαιτίας της μη γραμμικότητας της ιστορικής εξέλιξης, μιας διαδικασίας που εμπεριέχει τα άλματα, αλλά και τις καταστροφές. Η ζωντανή πάλη των τάξεων στο παρόν, ενεργοποιεί το παρελθόν της ιστορίας μιας κοινωνίας με ασυμφιλίωτες αντιθέσεις, μέσα στις συνθήκες της παγκόσμιας καπιταλιστικής χρεοκοπίας, με την καπιταλιστική Ελλάδα στην πρώτη γραμμή. Η λύση στην κρίση μπορεί να δοθεί από την εργατική τάξη – την εργατική τάξη που δεν είναι μόνο φορέας της ιστορικής λύτρωσης αλλά και ο εκδικητής για όλο το λουτρό αίματος που έχει προσφέρει σε πλανητική κλίμακα η ταξική κοινωνία.

Αγωνιστές και αγωνίστριες ιδιαίτερα της νέας γενιάς συμμετείχαν στην εκδήλωση με αρκετές ερωτήσεις αλλά και τοποθετήσεις με κύριο ερώτημα «τι να κάνουμε» σήμερα. Συζητήθηκαν επίσης οι ιστορικές επιπλοκές από την διακοπή της εξέγερσης του Δεκέμβρη 2008, και οι μετέπειτα πορεία των κοινωνικών αγώνων, που δεν προχωράνε γραμμικά και προοδευτικά, αλλά σπασμωδικά, με άλματα και οπισθοδρομήσεις.

Η συζήτηση παραμένει ανοικτή για όσους προβληματίζονται για τις επαναστατικές ευκαιρίες που ανοίγονται στο λαϊκό κίνημα εδώ και στην Ευρώπη καθώς η τελευταία επανάσταση μετά τον παγκόσμιο πόλεμο (1944) αλλά και η πρώτη εξέγερση (2008) της παρούσας παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης συνέβησαν εδώ, στο νοτιότερο άκρο της ευρωπαϊκής αλυσίδας, στο σύνορο μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.