Βόλος: Πρωτομαγιά 2018

 

 

 

Τρεις ξεχωριστές και χρονικά παράλληλες πορείες υπήρξαν και φέτος για την εργατική πρωτομαγιά στο Βόλο.

Το ΕΕΚ κάλεσε και συμμετείχε μαζί με τον Ταξικό Συντονισμό Ανατροπής οργανώσεων, συλλογικοτήτων, ανέργων σε ανεξάρτητη συγκέντρωση από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία στο Ταχυδρομείο σε αντίθεση με το Εργατικό Κέντρο Βόλου που με τις αναιμικές δυνάμεις του περιορίστηκε σε ξέπνοες ανακοινώσεις με αντικυβερνητική πολεμική και πορεύτηκε μαζί με ΣΕΚ, Ξεκίνημα και ΕΠΑΜ, ενώ παράλληλα το ΠΑΜΕ Μαγνησίας καλούσε στην πλ. Πανεπιστημίου.

Από το Ταχυδρομείο ξεκίνησε πορεία μαζί με αγωνιστές -στριες από  Ανταρσύα και Συσπείρωση Αναρχικών σε κεντρικούς δρόμους της πόλης δίνοντας διεθνιστικό, αντικυβερνητικό, αντιπολεμικό και ταξικό στίγμα στην  εργατική πρωτομαγιά ως απάντηση – λύση στην κοινωνική καταστροφή και το πολεμικό σφαγείο που επιβάλλουν ντόπιοι και ξένοι καπιταλιστές.

Ανακοίνωση του Ταξικού Συντονισμού ανέφερε: 

“Μπροστά στο καταστρεπτικό αδιέξοδο η αστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και των εξαπτέρυγών τους), μας προετοιμάζουν και για ένα πολεμικό σφαγείο προκειμένου να εξασφαλίσουν για τους πετρελαιάδες την εκμετάλλευση κοιτασμάτων. Οι διεθνείς συμμαχίες με δικτάτορες (Αίγυπτος) και με ακροδεξιούς (Ισραήλ) και η επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων (συμπεριλαμβανομένου και του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Λάρισα) δείχνουν ότι οι συμμαχίες της στο εξωτερικό είναι η προέκταση της συμμαχίας της με τους εθνικιστές ΑΝΕΛ και την ελληνική άρχουσα τάξη (βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές). Οι απειλές ενός πολέμου με την Τουρκία και το διαρκές παραλήρημα και από τις δυο πλευρές του Αιγαίου είναι η ψυχολογική προετοιμασία για τον πόλεμο. Ὀμως πρώτα και κύρια ο εχθρός είναι στη δικιά μας χώρα. Ο ταξικός πόλεμος διεξάγεται με τα Μνημόνια και τη κοινωνική καταστροφή.

Ποιος θα σταματήσει τα Μνημόνια και τον Πόλεμο; Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ; Το ΕΚΒ που σφυρίζει αδιάφορα στη δίκη που διεξάγεται στο Βόλο για το θάνατο του εργάτη της Χαλυβουργίας και ταυτόχρονα γίνεται κοινωνικός σύμμαχος της Lafarge στο έγκλημα εναντίον των πολιτών του Βόλου με την καύση των δηλητηρίων του RDF και SRF;    Οι επίδοξοι κυβερνητικοί διάδοχοι ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ; Οι εθνικιστές που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία; Οι φασίστες που καραδοκούν;

Το εργατικό κίνημα και κάθε αγωνιστής/στρια πρέπει να πάρει θέση απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα. Με την αναγκαία ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος που σε σύγκρουση και ρήξη με τον εργοδοτικό, κυβερνητικό και γραφειοκρατικό συνδικαλισμό θα επιχειρήσει να αναζωπυρώσει τη μάχη με την εργοδοσία στα σύγχρονα κάτεργα, δίνοντας αυτοπεποίθηση πως τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς. Για να διεκδικήσουμε τον πλούτο που σφετερίζεται το κεφάλαιο. Για να ξεριζώσουμε το καπιταλιστικό σύστημα που απειλεί να μας θάψει στα ερείπια της χρεωκοπίας του  και να μπει ένα τέλος στη φρίκη χωρίς τέλος.

Ο πόλεμος στον πόλεμο των Νατοϊκών ιμπεριαλιστών, των πετρελαιάδων, των ντόπιων καπιτα-ληστών, των αστικών κυβερνήσεών τους και των λυκοσυμμαχιών τους με ΕΕ & ΔΝΤ δεν μπορεί παρά να είναι συνέχεια του αδιάκοπου κοινωνικού πολέμου με άλλα μέσα. Για την ειρήνη των λαών, ας κηρύξουμε πόλεμο στους εχθρούς των λαών!”

Το ΕΕΚ συμμετείχε με δικό του πανό και με κεντρικό σύνθημα “ Για την ειρήνη των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των καπιταλιστών”.