ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ: ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΕΡΓΑΤΩΝ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΔΕΝ ΓΕΦΥΡΩΝΕΤΑΙ

Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον απεργιακό αγώνα των εργατών

Οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας, αποτελεί τον μόνο τρόπο, τον μόνο δρόμο των εργοδοτών για να απαντήσουν στην πτώση της κερδοφορίας τους. Δεν υπάρχει βελούδινος τρόπος, δεν υπάρχει συναινετική διαδικασία για να βρεθεί τελική λύση στην σύγκρουση ανάμεσα στους δημιουργούς του κοινωνικού πλούτου, και στα παράσιτα της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Οι εργοδότες διαλύουν τις ζωές μας για να σώσουν τα συμφέροντα τους. Εμείς ζητάμε την ζωή μας πίσω. Δύο διαφορετικοί κόσμοι, όπου η νίκη του ενός θα σημάνει την ήττα του άλλου.

Μέσα στην καρδιά της καπιταλιστικής κρίσης, καταρρέει ως χάρτινος πύργος, ο μύθος ότι η ευημερία της δικής μας ζωής, συνδέεται με την ευημερία και την ανάπτυξη των αφεντικών. Όπως στην περίοδο της απίστευτης κερδοφορίας τους δεν μοιράστηκαν μαζί μας τα κέρδη τους, έτσι και τώρα, στην περίοδο της κρίσης, στρέφονται ενάντια στον κόσμο της δουλειάς διαλύοντας ανθρώπινες ζωές, πετώντας στην ανεργία και στην φτώχεια του δημιουργούς όλου αυτού του απίστευτου πλούτου. Τους ίδιους τους εργάτες.

Στον κλάδο της χαλυβουργίας για δεκαετίες, οι επιχειρηματίες εξαργύρωναν χρυσά κρατικά συμβόλαια, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, πετώντας ένα ξεροκόμματο στους εργάτες, από το μυαλό, την δουλειά και την εκμετάλλευση των οποίων, παράχθηκε το σύνολο της κερδοφορίας τους.
Και τώρα τι ; Τώρα οι εργοδότες του κλάδου, απειλούν και πραγματοποιούν απολύσεις, επιβάλλουν μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία, εφαρμόζοντας στον μέγιστο βαθμό το νομικό πλαίσιο που απλόχερα τους παρέχει η μνημονιακή συγκυβέρνηση, σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Και δεν φθάνει αυτό, αλλά απαιτούν -επικαλούμενοι το υψηλό κόστος ρεύματος- να τους παρασχεθεί φθηνή ενέργεια, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Να συνεχίσουν να λειτουργούν δηλαδή, εκμεταλλευόμενοι εξαθλιωμένους εργαζόμενους, και επιβαρύνοντας επιπλέον όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους, καθώς όλοι εμείς θα κληθούμε να πληρώσουμε το φθηνό ρεύμα που χρειάζονται οι επιχειρηματίες, για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η ΔΕΗ δεν χαρίζει ρεύμα, δεν χαρίζει ενέργεια, αλλά αντίθετα  μετακυλίει το κόστος ενός τέτοιου δώρου προς τους επιχειρηματίες, στις πλάτες του κόσμου της εργασίας. Ενός κόσμου δηλαδή που η κυβέρνηση του κατάσχει το σπίτι, η ΔΕΗ του κόβει το ρεύμα και οι εργοδότες σαν αυτούς του κλάδου της χαλυβουργίας τον απολύουν και του μειώνουν τον μισθό. Κυβέρνηση και επιχειρηματίες λοιπόν σε στενή συνεργασία αποφασίζουν να μας διαλύσουν τις ζωές. Τι κοινό έχουμε με αυτούς ; Τι κοινό έχουμε με τους κλέφτες της ζωής και των δικαιωμάτων μας ;  

Ο αγώνας των εργατών της Χαλυβουργικής, οι αγώνες όλων των εργαζόμενων συνδέονται με ένα κόκκινο νήμα, καθώς αποτελούν κομμάτια της κοινής μας υπόθεσης, της κοινής μας ανάγκης να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, για να μην μετατραπούμε σε δούλους της εργοδοσίας, σε καύσιμη ύλη στα σχέδια της κυβέρνησης και της Τρόικας. Η ικανοποίηση των αναγκών και των δικαιωμάτων μας, περνά μέσα από την σύγκρουση με την κυβέρνηση, την εργοδοσία και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία, με όπλο την ανεξάρτητη πολιτική δράση των ίδιων των εργαζόμενων, στους χώρους δουλειάς και στα εργοστάσια. Μόνο η πάλη των ίδιων των εργαζόμενων με στόχο την εργατική εξουσία -στην κοινωνία στην πολιτική, στην οικονομία- μπορεί να συντρίψει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και των αφεντικών. Οι μαζικοί, συλλογικοί αγώνες για την εργατική εξουσία και την εργατική δημοκρατία είναι ο δικός μας μονόδρομος. Το μόνο πραγματικό και νικηφόρο αντίπαλο δέος απέναντι σε κράτος-κυβέρνηση -κεφάλαιο.

Η αρχή μπορεί και πρέπει να γίνει εκεί που χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης. Στους χώρους εργασίας με την δημιουργία επιτροπών αγώνα, απεργιακών επιτροπών που θα οργανώνουν τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, που θα επιδιώκουν τη ενότητα όλων των εργατών για την οργάνωση της Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας, μέχρι την τελική νίκη !

Ως πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας και την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των εργαζόμενων της Χαλυβουργικής, που είναι και δικός μας αγώνας, που είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων.
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΗΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
ΦΘΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!
ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ
ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ !           

Πρωτοβουλία για Ανεξάρτητο Κέντρο Αγώνα Εργατών
5/3/2014